ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΡΙΑ ΣΑΣ!

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης

Νέα   15/12/16

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Βουβωνοκήλη είναι η πρόπτωση κάποιου οργάνου της κοιλίας μέσα από χάσμα του βουβωνικού πόρου Η βουβωνοκήλη ,συνήθως διακρίνεται ως μία ορατή διόγκωση, αποτέλεσμα προβολής ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (έντερο ή λίπος), διά μέσω του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος.

Πώς δημιουργείται η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι συγγενής (εκ γενετής) ή να δημιουργηθεί εξαιτίας επίκτητων παραγόντων, όπως :

  • Αδυναμίας των ιστών του κοιλιακού τοιχώματος (ασθενείς με ευρύ στόμιο του βουβωνικού πόρου)
  • Μετά από κάκωση της περιοχής (προηγηθείσες επεμβάσεις στην κοιλιά)
  • Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, εγκυμοσύνη, άρση μεγάλων βαρών, δυσκοιλιότητα)

Συμπτώματα της βουβωνοκήλης

Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι :

  • διόγκωση στη βουβωνική χώρα
  • ήπιος ή έντονος πόνος σχετιζόμενος με την άρση βάρους, με τον βήχα, με την άσκηση, με τη βάδιση ή ακόμη και με τις κινήσεις του εντέρου.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν παρουσιάζει  κανένα σύμπτωμα ή μία ήπια ενόχληση κυρίως κατά τη βάδιση. Στις  χειρότερες όμως των περιπτώσεων ,η βουβωνοκήλη μπορεί να προκαλέσει δυνατό οξύ πόνο, σύμπτωμα που σημαίνει βλάβη σε κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο, συνήθως του εντέρου (περιεσφιγμένη κήλη).

Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση το πολύ μέσα σε τέσσερις ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του εντέρου,  λόγω της περίσφιξης-στραγγαλισμού του οργάνου και της διαταραχής της αιμάτωσής του

Διάγνωση της βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται από το ιστορικό, την κλινικη εξέταση και τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα της βουβωνικής χώρας.

Θεραπεία της βουβωνοκήλης

Η διόρθωση της βουβωνοκήλης μπορεί να γίνει μόνο με χειρουργική επέμβαση. Διάφορες χειρουργικές  μέθοδοι εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, όμως τα τελευταία χρόνια ,η λαπαροσκοπική  αποκατάσταση της κήλης έγινε όλο και πιο δημοφιλής και ειδικότερα η μέθοδος ΤEP (Τotal  ExtraPeritoneal Repear- ολικά  εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση ) αποτελεί την πλέον καταξιωμένη μέθοδο λαπαροσκοπικής –ενδοσκοπικής επέμβασης , χωρίς να εισέρχεται κάποιο εργαλείο μέσα στην κοιλιά.

Διεξάγεται μέσα από τρεις μικροτομές, μία των οχτώ χιλιοστών κάτω από τον ομφαλό από όπου εισάγεται το οπτικό λαπαροσκόπιο και δύο των πέντε χιλιοστών στη μέση γραμμή μέσω των οποίων εισέρχονται τα εργαλεία. Μετά την ανάταξη της κήλης το αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με πλέγμα. Η τεχνική TEP έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως  αναίμακτη , γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ελάχιστος μετεγχειριτικός πόνος και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος,αποτελεί ιδανική μέθοδο αποκατάστασης της υποτροπής  χειρουργημένης βουβωνοκήλης με κλασική ανοιχτή χειρουργική. Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών με τη μέθοδο TEP (συλλογή υγρού , αιμάτωμα, φλεγμονή, κακώσεις του σπερματικού τόνου, τραυματισμό ή διατομή αισθητικών νεύρων) είναι εξαιρετικά μικρή.

Μία ιδιαίτερη κατηγορία κήλης είναι η κήλη των αθλητών ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών.Αρκετοί αθλητές κυρίως ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση με πόνους στη βουβωνική χώρα που δεν τους επιτρέπει να αγωνίζονται κανονικά.

Η διάγνωση του βουβωνικού άλγους στους αθλητές είναι δύσκολη και παραμένει αδιευκρίνιστη περίπου στο 30% των περιπτώσεων.Η κήλη των αθλητών προκαλείται από σταδιακή αποδυνάμωση του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού σωλήνα,με αποτέλεσμα μια κρυφή ευθεία ή λοξή βουβωνοκήλη.Χαρακτηρίζεται από ξαφνική έναρξη άλγους,βαθιά στη βουβωνική χώρα που σταδιακά επιδεινώνεται. Καταπονήσεις των προσαγωγών και συμφυσιίτις είναι τα πιο συχνά μυοσκελετικά αίτια βουβωνικού άλγους στους αθλητές. Συχνά οι δύο αυτές καταστάσεις μοιάζουν και η διάγνωσή τους είναι δύσκολη. Η διάγνωση του συνδρόμου είναι βασισμένη στην κλινική εικόνα του ασθενούς και την φυσική ιστορία της εξέλιξης της πάθησης. Το πιό ξεχωριστό κλινικό σημείο είναι η διάταση του επιφανειακού βουβωνικού στομίου στην επηρεασθείσα πλευρά, η οποία αναδεικνύεται από τον εξετάζοντα ιατρό μέσα από το όσχεο ανάστροφα.Χαρακτηριστικά, υπάρχει συγκεκριμένος πόνος στο βήξιμο και το φτέρνισμα, καθώς επίσης και στο κάθισμα και τη συμπίεση των ποδιών μεταξύ τους

Θεραπεία

Οι μη εγχειρητικές θεραπείες (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και βιταμίνες Β) συνήθως αποτυγχάνουν, αλλά μπορούν να δοκιμαστούν σε περιπτώσεις αβέβαιης διάγνωσης.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχειρητική διερεύνηση και αποκατάσταση. Υπάρχουν αναφορές για επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση της τάξεως του 90%.

Χειρουργική Θεραπεία

Η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος (ΤΕΡ), που είναι πιο σύγχρονη και προσφέρει καλύτερα αποτελέσματαΒασικά η λαπαροκοπική αποκατάσταση με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση αναδεικνύει την ανατομία του έσω και έξω βουβωνικού στομίου, επιθεωρεί άριστα και σε ποσοστό 100% την πορεία του περιτοναϊκού σάκκου και αναδεικνύει ΠΑΝΤΑ την ύπαρξη λανθάνουσας -άρχόμενης ή και πραγματικής κήλης είτε «ευθείας” είτε «λοξής”!Η επιδιόρθωση γίνεται με «ανάταξη-επανατοποθέτηση” του περιτοναϊκού σάκκου στην σωστή του ανατομική θέση, στην επιδιόρθωση του εσω στομίου και την παράλληλη επιδιόρθωση της κήλης αλλα και ΕΝΙΣΧΥΣΗ του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος-συστήματος των ορθών κοιλιακών μυών με την τοποθέτηση πλέγματος, πράγμα που πολλές φορές ενδεικνύεται να γίνει αμφοτερόπλευρα!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *